Home Kalender Pistes Uitslagen '16 Uitslagen '15

Baanwielrennen is dynamisch, snel en spannend

Snelle sport

Deze tak van wielersport wordt beoefend op een speciaal daarvoor aangelegde baan, aan de lange zijden rechte stukken tussen 37 en 100 meter en oplopend van 4 tot 13 graden. Ook de kombochten maken dat de baanrenners hun snelheid een spectaculair aanzien geven.

Uitgebreid wedstrijdprogramma

Binnen de baanwielersport zijn er diverse disciplines, te weten: zesdaagse, koppelkoersen, tijdritten, scratch, sprint, keirin, puntenkoers, duurraces en (ploegen)achtervolging. In elke discipline speelt tactiek maar ook techniek een zeer belangrijke rol. Uiteindelijk gaat het er om wie als eerste de finish haalt of de meeste punten heeft. Voor een complete beschrijving, zie hieronder:

Onderdelen van een baanwedstrijd:

Een “6-daagse”-wedstrijd: duurt 6 opeenvolgende dagen en bevat minimaal 24 uren wedstrijdtijd.

Het omnium: bestaat uit vijf wedstrijden welke op één dag in de volgende volgorde worden verreden: 1) 200 meter tijdrit (vliegende start) 2) scratch wedstrijd (het aantal ronden waarbij de afstand van 5 km het dichtst wordt benaderd) 3) individuele achtervolging (3000 meter -2000 meter voor junioren- zonder finales, elke keer twee renners tegen elkaar die geselecteerd worden uit de stand van het algemeen klassement na de scratch wedstrijd) 4) Puntenkoers (15 km met 6 sprints) 5) 1 kilometer tijdrit (elke keer met twee renners in de baan, die geselecteerd worden uit de stand van het algemeen klassement na de puntenkoers)..

Webmaster: Y. Klinckaert

Home Kalender Pistes Uitslagen '16 Uitslagen '15